İstenmeyen tüyler çağımızın estetik sorunlarından bir tanesi olmaktadır. Günümüzün gelişen tıbbi teknolojik gelişmeleri sonucunda ortaya çıkan epilasyon işlemleri ile istenmeyen tüylerden kurtulmak mümkün. Lazer epilasyonun diğer epilasyon işlemlerinden farkı ise daha güvenilir ve kesine en yakın sonuçların elde edilmesini sağlaması olmaktadır.
Ayrıca diğer epilasyon yöntemlerine göre lazer epilasyon ile istenmeyen tüylerinden kurtulmak isteyen hastalara daha acısız ve ağrısız bir işlem beklemektedir. Bir başka ifade ile lazer epilasyon oldukça acısız bir işlemdir. Lazer epilasyonun asıl amacı tüy yerine kıl köklerine hedef alarak istenmeyen tüylerin kalıcı olarak yok edilmesidir.
Lazer epilasyon işleminde kıl köküne uygulanan lazer ile tüyün bir daha deri yüzeyinde belirmesi engellenmiş olmaktadır. Lazer epilasyon için kullanılacak cihazın seçiminde ise hastanın cilt yapısı, kıl kökleri, kıl yapısı ve deri rengi gibi faktörler etkili olmaktadır. Ayrıca hastanın doktoru ile yapacağı ön görüşme sırasında kaç seans boyunca lazer epilasyon işlemi görmesi gerektiği de belirlenmektedir.
Her hastada kıl yapısı, kıl kökü, cilt yapısı ve deri rengi gibi birçok etkene bağlı olarak lazer epilasyon işleminin kaç seansta uygulanacağı farklılık göstermektedir. Bu yüzden her hasta için aynı tip lazer epilasyon makinesi ve aynı seans süresi belirlenmemektedir. Lazer epilasyon işlemi her hastaya özgü olmak ile birlikte farklı yöntemler ile gerçekleştirilen bir estetik operasyonudur.
Işınların uyarılmasıyla bir araya gelen ışık demetine lazer denilmektedir. Lazer günümüzün hem plastik cerrahi operasyonlarında hem de ameliyat gerektirmeyen estetik işlemlerinde sıklıkla başvurulan bir teknik olmaktadır. Lazer epilasyon işlemi de bu durumun bir örneği olmaktadır. Lazer epilasyon işleminin ilk uygulamasından önce hastanın en az 2 hafta boyunca tüylerine dokunmaması gerekmektedir. Hastanın tüylerinin almaması hem kıl tipi, kıl kökü ve kıl miktarı analizinin iyi yapılmasını sağlamakta hem de lazer epilasyon işleminden alınan sonucun yüz güldürmesi kolay olmaktadır.
Hasta için en uygun lazer epilasyon planlaması ve tekniği belirlendikten sonra işlem yapılacak bölgeler temizlenebilmektedir. Bilimsel verilere göre koyu renkli kıl tipine sahip olan hastalarda lazer epilasyon işlemi daha çok başarılı sonuçlar ile vermektedir. Öte yandan bu veri sadece koyu renkli kıl tipine sahip olan hastaların lazer epilasyon yaptırması gerektiği anlamına gelmemektedir. Bazı hastalarda tek seferde olumlu sonuçlar alınırken bazı hastaların belirli aralıklar ile lazer epilasyon işlemini tekrar etmesi gerekmektedir.
Hastaya uygulanacak lazer epilasyon çeşidi kıl kökü, kıl rengi, cilt rengi ve yapısına bağlı olarak seçilmektedir. Tüm bu faktörlerin analizi yapıldıktan sonra kişiye en uygun lazer epilasyon cihazı belirlenir. Her kişiye aynı cihaz ile lazer epilasyonu işleminin gerçekleşmemesinin en büyük sebebi bu faktörlerin lazer epilasyon cihazından atılan ışının dalga boyunu belirlemesinden kaynaklanmaktadır. Cihazdan çıkan dalga boyu deriye işleme kapasitesini belirlemektedir. Bu yüzden dalga boyu ile kıl kökünün cihazdan çıkan lazer ışınlarının tutma derecesi arasında ters ilişki bulunmaktadır.
Bir diğer ifade ile dalga boyu kısaldıkça cihazdan gönderilen lazer ışınlarının deride tutunma oranı artmaktadır. Günümüzde sıklıkla kullanılan dört farklı lazer epilasyon çeşidi bulunmaktadır. Lazer epilasyon çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır:
Lazer epilasyon hem estetik açısından hem de fizyolojik sağlık açısından kişinin istenmeyen tüylerinden kurtulması için kullanılan bir yöntem olmaktadır. Lazer epilasyon işlemlerinin asıl amacı kıl kökünde derine yüzüne tekrarda çıkmamasını sağlamak amacıyla kasıtlı bir bozukluk yaratmaktadır.
Lazer epilasyon ile vücudun her bölgesindeki istenmeyen tüylerden kurtulmak mümkündür. Bu bölgelerdeki kılların ve derinin yapısına bağlı olarak kişinin işlem göreceği seans sayısı değişmektedir. Ortalama olarak lazer epilasyon işlemi 4 ile 12 seans arasında tamamlanmaktadır. Başlıca lazer epilasyon uygulanan vücut bölgeleri şu şekilde sıralanmaktadır:
Kişinin cilt yüzeyine kendisi için uygun olarak belirlenmiş lazer epilasyon cihazından çıkan ışın demeti atışı yapılır. Bu ışınlar kılda bulunan ve kıla rengini veren melanin adlı bir madde tarafından tutulur. Melanin bu ışını ısı enerjisine dönüştürür. Daha sonrasında bu ısı enerjisi cilt yüzeyinden inerek kıl köküne oluşur ve kıl kökünde kasıtlı olarak bir hasar oluşturur. Bu kasıtlı hasar ya da bir diğer ifade ile kıl kökünde yaratılan deformasyon sonucu hastanın lazer epilasyon işlemi gördüğün bölgesindeki istenmeyen tüylerin deri yüzeyine çıkması engellenir.
Lazer epilasyon işleminden önce kişinin yapması gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:
Lazer epilasyon işleminden sonra kişinin dikkat etmesi gereken husus şu şekilde sıralanmaktadır:
Lazer epilasyon, diğer epilasyon tekniklerinden farklı olarak daha kalıcı sonuçlar elde etmeyi ve hastada daha az hasar bırakılmasını sağlamaktadır. Öte yandan işlem sonrasında lazer epilasyon uygulanan bölgede kızarıklık, ödem ve acı hissi gibi yan etkiler gözlemlenebilmektedir. Ayrıca ince krut, veziküllerde hiper ve hipopigmentasyon gibi yan etkiler de olabilmektedir.
Fakat tüm bu yan etkiler geçici olup hastada uzun süreli veya kalıcı bir hasara neden olmaktadır. Lazer epilasyon uygulamasının cilt kanseri ile de bir bağlantısı bulunmamaktadır. Bu yüzden diğer epilasyon çeşitlerine kıyasla lazer epilasyon sadece kıl kökünde bir deformasyon yaratmayı amaçlayan ve deriye ya da ter bezlerine hiçbir şekilde zarar vermeyen bir işlemdir. Bu yüzden hastada daha sonrasında oluşabilecek yan etkiler kolayca tedavi edilmektedir.