“O” bacak ya da toplum içinde bilinen adıyla parantez veya çarpık bacak sorunu günümüzde kadınların bacak estetiği bakımından oldukça olumsuz etkilendiği bir durumdur. Özellikle diz üstü etek veya şort giyiminde hatta yazın mayo seçiminde bile kişinin kendi görüntüsünü beğenmesine neden olan ve dolayısıyla özgüvenine zarar veren bu bacak estetiği sorunu günümüzün yeni nesil teknolojik yöntemleri ile kolayca çözülmektedir.
Bir diğer ifade ile bacaklarda oluşan bu deformasyon ya da genetik yapı bacak ve baldır protezleri ile kolayca çözülebilmektedir. Bacak ve baldırın protezlerinde kişiden kişiye ebadı farklılık gösteren içi silikon dolu yapılar bulunmaktadır. Bacaktaki sorunlu bölgeye yerleştirildiği andan itibaren daha simetrik ve estetik bir görünüme kavuşmuş bacaklar elde edilmektedir. Bacak ve baldır protezi sonrasında hastanın günlük yaşam kalitesi artmakta ve dolayısıyla kendini beğenme duygusu da iyileştirilmektedir.
Bacak ve baldır protezi operasyonundan önce hastanın muhakkak doktoru ile ön görüşme yapması gerekmektedir. Bu ön görüşme sırasında doktorun hastaya yapacağı ön muayene ile baldır içine yerleştirilecek içi silikon dolu olan protezin ebadı belirlenmektedir.
Ameliyat gününden önce hastanın içinde kan sulandırıcı madde içeren aspirin ve diğer oral yolla alınan ilaçlardan uzak durması gerekmektedir. Bu ilaçların kullanımına ara verilmemesi durumunda ameliyat sırasında hastadaki kanama durdurulamayabilir. Hatta ameliyat sonrasında kesi açılan bölgede tekrar kanama olabilmektedir.
Bacak ve baldır protezi işlemi öncesinden en geç 6 saat önce hastanın hiçbir şey yiyip içmemesi gerekmektedir. Bacak ve baldır protezi, ameliyathane ortamında ve genel ya da lokal anestezi eşliğinde yapılan bir plastik cerrahi operasyondur. Bu yüzden anestezi kullanımından dolayı kişide herhangi bir komplikasyon oluşmaması için belirli bir saatten sonra yeme içmenin durdurulması gerekmektedir.
Grip, nezle, öksürük, ateş ve kabızlık gibi rahatsızlıkların yaşandığı durumlarda hasta doktoru ile iletişime geçmek durumundadır. Bağışıklık sisteminin düşmesi sonucu meydana gelen bu rahatsızlıklar, ameliyat sırasında hastada bir komplikasyon oluşturma riskini artırmaktadır. Bu yüzden bu rahatsızlıklar söz konusu olduğunda bacak ve baldır protezi işlemi ertelenmelidir.
Protezin bacağa yerleştirilmesi işleminde hastanın diz arkasındaki kıvrım bölgesinden bir kesi açılmaktadır. Bu bölgenin seçilmesindeki en büyük neden kesinin kapatılması sırasında yapılan dikişlerin bacak estetiğini bozmama kaygısı olmaktadır.
Bacak ve baldır protezi işlemi genel veya belden aşağısının uyuşturulması anlamına gelen spinal anestezi eşliğinde ve ameliyathane ortamında yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 1 saat süren cerrahi operasyonda hasta yüzüstü yatmaktadır. Protez ise baldır arkasında yer alan iç kasın içine yerleştirilmektedir.
Bir diğer ifade ile protez diz ekleminin en az 5 santimetre aşağısında yer alan baldır iç kasının üzerindeki kılıfa yerleştirilmektedir. Öte yandan bacak ve baldır protezleri ayak bileğine kadar inmemektedir. Bu yüzden bu bölgelere yağ enjeksiyonu yapılarak kalınlaştırma işlemi uygulanmaktadır.
Bacak ve baldır protezi işleminde yerleştirilen implant eğer beklenenden daha fazla kalınlık yapmış ise bu bölgeye yağ liposuction uygulanmaktadır. Liposuction ile hastanın bacaklarındaki çarpıklık görüntüsü de yok edilmektedir. Aynı işlem hastanın diz bölgesine de uygulanabilmektedir.
Bacak ve baldır protezi işlemi tamamlandıktan sonra hastaya varis çorabına benzeyen özel bir kıyafet giydirilir. Bu kıyafetin giydirilmesindeki en büyük amaç yerleştirilen protezin sabitlenmesi olmaktadır. Ameliyat bittikten yaklaşık 5 saat sonra hasta yürümeye başlayabilir. Öte yandan 2 hafta boyunca ağrı ve gerginlik hissi devam etmektedir.
Protezin kas içine tam anlamıyla yerleştirilmesi ve bacaklarda istenen çıkıntı görüntüsünün oluşması ise yaklaşık 2 aylık bir sürece denk gelmektedir. Hasta bu süreçte terlik veya topuklu ayakkabı giyerek protezin yarattığı gerginlik hissini azaltabilmektedir.
Ameliyat sonrasında hastanın yaklaşık olarak 1 ay boyunca varis çorabına benzeyen özel bir kıyafet giymesi gerekmektedir. Diz bölgesine de liposuction uygulanması durumunda bu kıyafetin diz üstüne kadar uzanması gerekmektedir. Bu çorap ile amaçlanan ana kaygı protezin ve diğer işlemlerin olumlu sonuçlar vermesi olmaktadır.
Bacak ve baldır protezi işlemi sonrasında hastada ağrı ve gerginlik hissi olabilmektedir. Uzman hekimlerin hastalarına tavsiye ettikleri ağrı kesici ilaçlar ile bu ağrı ve gerginlik hissinin şiddeti azaltılabilmektedir. Ameliyattan yaklaşık 2 hafta sonra ise hastanın ağrı ve gerginlik hissi minimum seviyeye inmiş olmaktadır.
Ameliyat sırasında kesinin kapatılması için kullanılan dikişler yaklaşık 3 hafta sonra alınmaktadır. Bu süre zarfında hasta doktorunu ziyaret ederek ameliyat sonrası rutin kontrollerini yaptırmalıdır.
Bacak estetiği operasyonları arasında kadınların en sık tercih ettiği plastik cerrahi işlemleri arasında bacak ve baldır protezi yer almaktadır. Bunun en büyük nedeni ise günümüzde birçok kadının bacaklarındaki çarpıklık ve orantısızlık görüntüsünden duyduğu şikayet olmaktadır.
Bacak ve baldır protezi işlemi ile hastanın bacağı belirlenen boyutlarda kalınlaştırabilir, yağ enjeksiyonu ve liposuction uygulamaları ile hastanın bacağındaki çarpık görüntü ortadan kaldırabilmektedir. Bacaklara oldukça estetik bir görüntü kazandıran bu işlem aynı zamanda kişinin yaşam kalitesinin artmasını ve konforlu yürüyüşler yapmasını sağlamaktadır.
Sonuç olarak bacak ve baldır protezi işlemi kadınların aynadaki görüntüsünü beğenmesine ve kendine duyduğu özgüvenin artmasına neden olan bir plastik cerrahi operasyonu olmaktadır. Günümüzde birçok kadının başvurduğu bu işlem ile hastanın daha sonrasında yaşayabileceği duruş bozuklukları, bel ve sırt ağrıları gibi birçok rahatsızlığında önüne geçilmiş olmaktadır.