Dudak Dolgusu

İnsanların yüz bölgelerinde en çok dikkat çeken bölgelerinden bir tanesi de dudaklardır. Dudakların yüz anatomisine uygun olmadığı durumlarda kişinin sosyal yaşamı da dolaylı olarak bu durumundan etkilenmektedir. Dudakların ince veya küçük olması kişinin özgüvenini oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Daha ilerleyen zamanlarda ise aynalara küsmeye başlar.

Estetik uzmanları tarafından dudak dolgusu işlemleri günümüzde bu sorundan oldukça kolay bir şekilde kurtulmaktadır. Toplum içerisinde dudak dolgusu denildiğinde çok yanlış bir algı oluşmamaktadır. Birçok insanın aklına yüz anatomisine uygun olmayacak derecede şiş ve büyük dudaklar gelmektedir. Gerçekten de uzman doktorlar tarafından yapılmadığı zaman dudak dolgusu hastanın aynalar ile barışmasından ziyade daha çok küsmesine neden olmaktadır.

Bu yüzden dudak dolgusu işleminin uzman doktorlar tarafından uygulanması gerekmektedir. Uzman hekimlerce yapılan dudak dolgusu işlemi hem daha kısa sürmektedir hem de yüz güldüren sonuçlar ile hastanın beklentilerine cevap verilmektedir. Aksi takdirde uzman doktorlar tarafından yapılmayan dudak dolgusu işleminde hem hastanın dudaklarında deformasyonlar oluşmaktadır hem de estetik bir dudak görünümü yakalanamamaktadır.

Dudak Dolgusu Nedir?

Dudak dolgusu işlemi temel olarak dudaklara belirli bir hacim kazandırmak amacı ile yapılan dolgu uygulamaları prensibine dayanmaktadır. Bir başka ifade ile dudak dolgusu hastanın dudaklarının yüz anatomisine uygun olacak şekilde belirli ölçülerde hacim kazandırma mantığına dayanmaktadır. Dudaklarda doğal bir görünüm yakalamak dudak dolgusunun ana kaygılarından bir tanesidir.

Dudakların iç kısmına ve çevresine dermal dolgu enjekte edilerek gerçekleştirilen bu işlemde genellikle dolgu içerisinde hyaluronik asit yer almaktadır. Böylece dudaklarda hiç işlem yapılmamış edası ile oldukça doğal bir hacim kazandırılmış olmaktadır. Hyaluronik asit cildi yenileme, onarma ve toparlama görevleri ile bilinen bir maddedir. Bu yüzden de cilt ve deri dokusunun temel yapı taşlarından bir tanesidir.

Hyaluronik asit ayrıca dudak dolgusu ile de uyumlu bir yapıya sahiptir. Böylece dudak dokusunu yenilemek ve onarmak ile birlikte aynı zamanda dudak dokusundaki ölü derinin yok olmasını sağlayarak oldukça pürüzsüz ve sağlıklı görünen dudaklar yaratmaktadır. Bu yüzden dudak dolgusu işleminin tek amacı hastanın dudaklarına hacim kazandırmanın yanı sıra daha sağlıklı bir dudak görünümü kazandırmaktır.

Dudak Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Her insanın yüz anatomisi ve cilt yapısı farklı olmaktadır. Ayrıca hastanın dudaklarındaki şikayetleri de buna bağlı olarak farklılaşmaktadır. Bu yüzden her hasta için farklı dudak dolgusu çeşitleri uygulanmaktadır. Kısacası dudak dolgusu her hasta için standart bir şekilde uygulanan bir işlem değildir. Dudak dolgusu hastanın beklentilerine en iyi şekilde cevap vermek amacı ile kişiye özel planlamaya tabii tutulan bir estetik uygulamasıdır.

Üstelik dudak dolgusu çeşitleri geçici ve kalıcı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kalıcı dudak dolgusu istenilmesinde durumunda daha çok silikon bazlı dolgu malzemeleri kullanılmaktadır. Geçici dudak dolgusu işlemlerinde kullanılan dolgu materyalinin içinde ise hyaluronik asit bulunmaktadır. Hastaya verilecek dudak şekilleri de dudak dolgusu çeşitlerini belirleyen önemli bir faktör olmaktadır.

Günümüzde sıklıkla uygulanan dudak dolgusu çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Afrodit Tipi Dudak Dolgusu: Hastanın dudaklarına daha dolgun, daha estetik ve daha çekici bir görünüm kazandırır. Dudak dolgusu işleminin ana kaygısı doğallık olduğu için hastanın yüz anatomisi Afrodit tipi dudak dolgu işlemi sırasında oldukça aktif bir rl oynamaktadır.
  • Hera Tipi Dudak Dolgusu: Daha estetik, daha simetrik ve daha sağlıklı bir dudak görünümü isteyen hastalar için tercih edilmektedir. Yüz hatları ve altın oran bu dolgu işleminin hastaya uygulanması için oldukça etkilidir.
  • Venüs Tipi Dudak Dolgusu: Daha sade ve doğal bir görünümde olan dudaklar isteyen hastalar için uygulanır. Altın oran analizine göre yapılan bu dolgu işlemi genellikle ince yüz yapısına sahip hastalara uygulanmaktadır.
  • Eros Tipi Dudak Dolgusu: Üst dudakta “M” harfine benzeyen kıvrımın daha belirgin olması için yapılan dudak dolgusu çeşididir.

Dudak Dolgusu Kimlere Uygulanmaz?

Aşağıda belirtilen durumlarda dudak dolgusu uygulanmamaktadır. Bu durumlar;

  • Hamilelik
  • Deri ve zührevi rahatsızlığı
  • Uçuk
  • İltihaplanma
  • Alerji

Bu durumlar haricinde dudak dolgusu herkes için tercih edilen bir yöntem olmaktadır. Ayrıca yaşlanma ile birlikte cilt dokusunda azalan kolajen ve hyaluronik asit üretimine bağlı olarak kişinin dudaklarında meydana gelen deformasyonlar da dudak dolgusu ile yok edilmektedir. Bunun haricinde dudaklarında boyut ve simetri sorunu yaşayan her hasta için dudak dolgusu uygulanmaktadır.

Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu işleminden önce hastanın doktoru ile bir ön görüşme yapması gerekmektedir. bu ön görüşmede doktorlar hastanın yüz hatlarının, dudak ve cilt yapısının analizin yapmaktadır. Hastaya uygulanacak dudak dolgusu çeşidi bu analize göre belirlenmektedir.

Dudak dolgusu ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bir işlem değildir. Öte yandan işlem sırasında hastanın ağrı ve acı hissetmemesi için uygulama başlamadan yarım saat önce dudaklarına anestezi bazlı bir krem sürülmektedir. Böylece enjekte işlemi sırasında hastada herhangi bir acı ve ağrı hissi yaşanmaz.

Dudak dolgusu enjekte sistemi yapılmaktadır. Silikon ya da hyaluronik asit bazlı dolgu materyali hastanın dudaklarına ince uçlu bir iğne ile enjekte edilmektedir. Uzman doktorlar tarafından yapıldığı zaman dudak dolgusu yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika arasında değişen bir zaman diliminde tamamlanmaktadır.

Dudak Dolgusu İşleminden Sonra Bilinmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Dudak dolgusu işleminden hemen sonra dudakların hacminin artması göz ile fark edilebilecek düzeyde olmaktadır. Hasta işlem sonrasında enjekte yapılan noktalarda morarma, şişme ve kızarıklık gibi belirtiler görebilmektedir.

Fakat hastanın bu belirtiler yüzünden paniğe kapılmasına gerek yoktur. Genellikle birkaç gün sonra bu belirtiler kendiliğinden kaybolmaktadır. İşlem sonrasından yaklaşık 1-2 hafta sonra hastanın doktor kontrolüne gelmesi gerekmektedir.

Bu kontrollerde hastanın dudaklarındaki şeklin ve hacmin hastanın beklentisi ile örtüşüp örtüşmediği anlaşılır. Böylece ihtiyaç duyulması durumunda gerekli düzeltmeler de yapılabilmektedir.

Whatsapp
Destek