Yüzümüzde bulunan elmacık kemikleri günümüzün güzellik algısını ve altın oran ölçülerini belirleyen en önemli detaylardan bir tanesi olmaktadır. Bu yüzden her kadının hayalini çıkık ve dolgun elmacık kemikleri süslemektedir. Özellikle yapısal, aşırı zayıflık ve yaşa bağlı olarak elmacık kemiği zamanla belirginliğini kaybetmektedir.
Kimi kadınlar makyaj teknikleri ile elmacık kemiklerine kontür yaparak daha belirgin hale getirmektedir. Bazı kadınlar ise makyaj yapmadan daha kalıcı ve kesin bir çözüm yaratan alternatifler aramaktadır. Elmacık kemiği dolgusu da kadınlarınn sıklıkla başvurduğu çözüm yöntemlerinden bir tanesi olmaktadır.
Elmacık kemiği dolgusu ile hastanın elmacık kemiklerinde doğuştan ya da daha sonrasında olan travmalar nedeni ile oluşan hacim küçülmesi ve deformasyonlar giderilmektedir. Tek seansta bile etkisini belli eden bu işlem ayrıca ameliyatsız estetik uygulamaları arasında yer almaktadır. Böylece standart estetik ölçülerine kavuşmak için artık bıçak altına yatmaya gerek kalmamaktadır.
Elmacık kemiği dolgusu hastalarda yaşa, doğumsal ya da daha sonrasında meydana gelen travmalar sonucunda elmacık kemiğine şekil verme işlemidir. Bir diğer ifade ile elmacık kemiği dolgusu zamanla hacmini ve belirginliğini kaybeden ya da travma sonucu şekil bozukluğu oluşan elmacık kemiklerinin ameliyatsız bir şekilde düzeltilme işlemidir.
Elmacık kemiği dolgusu farklı şekiller yapılabilmektedir. Bu farklılığın temelinde kullanılan dolgu malzemesinin içeriği yer almaktadır. Çoğu hastalara hyaluronik asit bazlı elmacık kemiği dolgusu uygulanmakta iken bazı hastaların elmacık kemiğindeki soruna bağlı olarak yağ enjeksiyonu ya da kök hücre ile yağ enjeksiyonu da uygulanmaktadır.
Yani kısacası elmacık kemiği dolgusu üç farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar;
Elmacık kemiği dolgusu günümüzde kadınların sıklıkla başvurduğu ameliyatsız estetik uygulamaları arasında yer almaktadır. Elmacık kemiği dolgusu işlemi hastanın
Elmacık kemiği dolgusu yaptırmak isteyen hastaların ilk önce doktorları ile bir ön görüşme planlamaları gerekmektedir. Bu ön görüşmede uzman doktorlar tarafından hastalara ön muayene yapılarak elmacık kemiğinin hacmi ve travma sonucu oluşan şekil bozukluklarının derecesi belirlenmektedir.
Ayrıca hastanın bu ön görüşme sırasında isteklerini dile getirip doktorunda uygulama hakkında detaylı bilgi alması gerekmektedir. Aksi takdirde hastanın beklentisinin ve uygulama sonrası elde edilen sonucun birbiri ile örtüşmemesi gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Elmacık kemiği dolgusu öncesinde hastanın enjeksiyon yapılacak bölgesine anestezik bir krem sürülmektedir. Bu krem hastanın bilincinin açık olmasına ve tüm işlemi görebilmesine rağmen ağrı ve acı hissetmemesini sağlamaktadır.
Elmacık kemiği dolgusu, uygulanacak olan dolgu çeşidine göre farklı şekillerde uygulanmaktadır. Hyaluronik asit dolgusu kullanılan hastalarda klinik ortamında iğneleme yardımı ile dolgu enjeksiyonu gerçekleştirilmektedir. Yağ enjeksiyonu yapılması durumunda hastaya ilk önce liposuction uygulanmaktadır. Daha sonrasında liposuction ile alınan yağ dokusu hastanın elmacık kemiğine enjekte edilir hale getirilip uygulama tamamlanır.
Kök hücre ile yağ enjeksiyonu işlemi sadece yağ enjeksiyonu tekniği ile yapılan dolgu işlemi ile aynı başlangıca sahiptir. İlk önce hastanın karın ya da basen bölgesinde fazla bulunan yağ dokusu liposuction ile alınır. Daha sonrasında alınan yağ dokusu laboratuvar ortamından kök hücrelerinden ayrıştırılır.
Ayrıştırılan kök hücreler yine laboratuvar ortamında çoklu hale getirilerek tekrar hastadan alınan yağ dokusu ile kombine edilir. Kombine edilmiş dolgu en sonunda hastanın elmacık kemiğine enjekte edilerek işlem tamamlanır.
Hyaluronik asit bazlı dolgu işlemi ortalama olarak 1 saat içerisinde tamamlanmaktadır.
Yağ enjeksiyonu yapılan hastaların uygulama süresi daha uzun olup elmacık kemiği dolgusu yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir. Öte yandan kök hücre ile yağ enjeksiyonu tekniği kullanılacak hastaların en az 3 hafta boyunca kök hücrelerin çoğaltılma işleminin tamamlanmasını beklemeleri gerekmektedir.
Elmacık kemiği dolgusu sırasında herhangi bir cerrahi operasyon söz konusu değildir. Bu yüzden uygulama sonrasında hastada ameliyatlı estetik operasyonların aksine herhangi bir enfeksiyon, iltihaplanma ya da kanama gibi komplikasyonlar oluşmamaktadır. Bir diğer ifade ile elmacık kemiği dolgusu sonrasında hastada gözlemlenebilecek herhangi bir riskli durum söz konusu değildir.
Öte yandan elmacık kemiği dolgusu her ne kadar ağrısız ve acısız bir estetik uygulaması olsa da işlem sonrasında enjeksiyon yapılan bölgede kızarıklık, şişme ve morarma gibi belirtiler de gözlemlenmektedir. Fakat hastanın bu belirtileri göstermesi durumunda korkmasına gerek yoktur. Sonuç olarak elmacık kemiği iğne yardımı ile enjeksiyon yapılan bir işlemdir. Bu yüzden enjeksiyon yapılan bölgelerde böyle bir belirtilerin ortaya çıkması oldukça doğal bir durumdur. Ayrıca bu belirtiler işlemden birkaç gün sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Bu yüzden herhangi bir kalıcılığı ya da hasarı yoktur.
Elmacık kemiği dolgusu plastik cerrahi operasyonlarına kıyasla birçok avantaja sahiptir. Bu avantajlar şu şekilde belirtilebilmektedir:
Öte yandan hastaya yağ enjeksiyonu ya da kök hücre ile yağ enjeksiyonu tekniği ile elmacık kemiği dolgusu yapılıyorsa hastadan yağ dokusu liposuction ile alınması gerekmektedir. Liposuction işlemi de ancak ameliyathane ortamında ve anestezi eşliğinde yapılmaktadır.