Dudak Estetiği

Dudaklar günümüzün güzellik algısını son derece önemli bir şekilde etkileyen yüzün parçasıdır. Bu yüzden dudaklara uygulanan plastik cerrahi veya estetik operasyonlarına duyulan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Öte yandan dudak estetiği denildiğinde çoğu insanın aklına şişmiş ve yüz anatomisin uygun olmayan dudak görünümü gelmektedir.

Dudak estetiği operasyonları sadece dolgu işlemlerini içermemektedir. Dudak estetiğinin ana kaygısı yüz anatomisine uygun olarak dudakların belli bir oranda hacminin arttırılması kaygısına yatmaktadır. Bir başka ifade ile dudak estetiği doğallığı ön plana çıkaran operasyonlara dayanmaktadır.

Dudak Estetiği Nedir?

Yüzün en çok sinir ve kan hücresini barındıran dudaklar kişinin gülüş ve yüz estetiğini etkileyen önemli bir deri dokusu olmaktadır. Bu doku ağız içinde yer alan mukoza dokusunun bileşkesini de oluşturmaktadır. Bu yüzden dudaklar ağız içi ve gülüş başta olmak üzere yüz hatlarını belirleyen önemli bir detay olmaktadır.

Dudak estetiği operasyonları ise dudaklara yapılan estetik operasyonlarını içermektedir. Dudak estetiği işlemlerinin ana kaygısı dudakların doğal bir görünüm eşliğinde hacminin arttırılması, dudakların burun ile arasındaki mesafenin orantılı hale getirilmesi, dudak kontürlerinin daha belirginleştirilmesi ve dudak kıvrımlarının şekillendirilmesi olmaktadır.

Dudak Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

Dudak estetiği sadece dudak dolgunlaştırma işlemine dayanmamaktadır. Dudak estetiği işlemlerinde uzman hekimler hastalarının beklentilerine en iyi şekilde cevap verebilmek için dudak, yüz ve dudağa yakın bölgelerin en ince ayrıntısına kadar analizi yapılmaktadır. Bu yüzden her hastanın ihtiyacına göre farklı dudak estetiği işlemleri uygulanmaktadır. Günümüzde sıklıkla uygulanan dudak estetiği çeşitleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Dudak Kalınlaştırma: Dudakların olduğundan daha kalınlaştırılması ve hacminin artırılması işlemini kapsamaktadır. Dudakların kalınlaştırılması işleminde ağırlıklı olarak dudak dolgularına başvurulmaktadır. İçerisinde hyaluronik asit içeren dolgular kullanıldığı gibi bazı hastalarda implant yerleştirilmesi söz konusu olabilmektedir. Ayrıca yağ enjeksiyonu ile dudak hacmi de artırabilmektedir. Dudak dolguları ile yapılan dudak kalınlaştırma işleminin kalıcılığı ise yaklaşık olarak 9 ay sürmektedir.
  • Dudak İnceltme: Bazı hastalarda dudakların anatomik yapısı yüz hatlarının tam aksine oldukça büyük olmaktadır. Bu hastalarda ise dudak inceltme işlemi plastik cerrahi operasyonlara dayanmaktadır. Bir diğer ifade ile hastanın dudağındaki fazla deri dokusu ameliyathane ortamında ve genel anestezi eşliğinde alınmaktadır.
  • Üst Dudağın Yukarı Kaldırılması: Bazı hastalarda üst dudak ve burun arasındaki mesafe orantısız ve estetik olmayan bir görünüme sahiptir. Bu hastalara üst dudağın yukarı kaldırma işlemi uygulanmaktadır. Lip lifting veya botoks uygulamaları ile yukarı kaldırılan üst dudak sayesinde hasta daha genç ve fresh bir görünüme kavuşmaktadır.
  • Dudak Çizgilerinin Giderilmesi: Yaşa ve dış faktörlere bağlı olarak dudağın kendisinde ve çevresinde çizgiler oluşmaktadır. Bu durumda kişinin estetik bir görünüme sahip olmayan dudaklara sahip olmasına neden olmaktadır. Dudak içine yapılacak dolgu uygulamaları ile bu çizgilerden kurtulabilmektedir.
  • Dudak Kıvrımlarının Şekillendirilmesi: Dudak kıvrımlarının belirginleştirilmesi ve yeniden şekillendirilmesi işlemi botoks ve dolgu uygulamaları ile yapılmaktadır. Bu dudak estetiği işleminin asıl amacı kişinin gülüş ve yüz anatomisine uygun olarak doğal bir görünüm yakalamak ile birlikte dudakların ön plana çıkmasını sağlamaktır.

Dudak estetiği operasyonları diğer plastik cerrahi işlemleri ile birlikte yapılabilmektedir. Dudak estetiği gülüş ve yüz estetiği ile doğrudan bir bağlantı içerisindedir. Bu yüzden burun, yanak, ağız içi gibi bölgeler de dudak estetiği sırasında analiz edilen ve olası bir şekil bozukluğun giderildiği detaylar olmaktadır.

Dudak Estetiğinin Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi operasyon müdahalelerinde hastada bir komplikasyon oluşma riski de bulunmaktadır. Dudak estetiği kapsamında yapılan birçok işlem için de cerrahi müdahaleler gerekmektedir. Bu yüzden belli başlı risklere sahiptir. Özellikle ameliyat sonrasında işlem yapılan bölgede cerrahi enfeksiyon oluşma ihtimali bulunmaktadır.

Dudak estetiği kapsamında yapılan işlemlerin diğer riskleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Yara izinin iyileşmemesi
  • Dudaklardaki sinir dokusunun zarar görmesi
  • His kaybı
  • Uyuşukluk
  • Alerjik reaksiyonlar

Bu riskleri minimum seviyede tutmak için dudak estetiği yaptırmak isteyen hastaların cerrahi operasyondan önce muhakkak doktorları ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Yapılacak olan ön görüşmede hastaların tıbbi özgeçmişlerini ve beklentilerini eksiksiz bir şekilde ifade etmeleri gereklidir.

Şeker, diyabet, kronik öksürük ve kabızlık, hipertansiyon ve nörolojik rahatsızlıklara sahip olan hastaların dudak estetiği operasyonları başvurmamaları tavsiye edilmektedir. Ameliyat sırasında ve sonrasında kan pıhtılaşmasında sorun olabileceği için hastada daha sonrasında komplikasyonlar oluşma ihtimali bulunmaktadır.

Ameliyat gününden yaklaşık 3 hafta önce sigara ve alkol tüketiminin bırakılması gerekmektedir. Ayrıca aspirin, antibiyotik ve kan sulandırıcı ilaçların da aynı şekilde bırakılması gerekmektedir. Öte yandan ameliyat sonrasında da hastanın bir süre daha bu faktörlerden uzak durması gerekmektedir. Aksi takdirde iyileşme süreci hasta için oldukça ağrılı ve acılı geçmektedir.

Hastaların doktorları ile yapacağı ön görüşmede uzman hekimlerin kişinin yüz ve dudak anatomisini detaylı bir şekilde analiz etmesi gerekmektedir. Yapılacak olan ön muayenede hastanın yüz detaylarının ölçüsü ile beklentisi arasında bir denge kurulmaya çalışılmaktadır. Ayrıca bu ön muayene ile hasta için en uygun dudak estetiği çeşidi de belirlenmektedir.

Dudak Estetiği İşlemlerinden Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Dudak estetiği operasyonlarından sonra hastada işlem yapılan bölgede kızarıklık, morarma ve şişlik gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Bu belirtileri gösteren hastaların telaşlanmasına gerek yoktur. Dudak estetiği operasyonların yaklaşık 1 hafta sonra bu belirtiler hafiflemekte ve 2 hafta sonra ise işlem yapılan doku tamamen kendini iyileştirmeye başlamaktadır.

Dudak estetiği operasyonlarından sonra hastanın işlem yapılan bölgesinde ya da tüm dudağında bir hassasiyet oluşabilmektedir. Bu hassasiyet dudakların en yoğun sinir hücrelerine ev sahipliği yapması ile ilgili olmaktadır. Bu yüzden plastik cerrahi operasyonlarından sonra hastanın işlem yapılan bölgeyi aşırı sıcak ve aşırı soğuktan koruması gerekmektedir.

İyileşme döneminde hastaların bir dikkat etmesi gereken detay ise bu dönemde ılık yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi olmaktadır. Bu yiyecek ve içeceklerde pipet yardımı ile tüketilmelidir. Ayrıca gülme gibi mimik kaslarını ortaya çıkaran hareketlerden de bir süre uzak durulmalıdır. Aksi takdirde işlem bölgeye atılan dikişler zarar görmektedir. Tam anlamıyla bir iyileşme ise hastadan hastaya farklılık göstermekle birlikte birkaç ay sürmektedir.

Whatsapp
Destek