Her insanda yaşa ve cilt dokusuna bağlı olarak cildinde oluşan deformasyonlar sonucu sarkma ve deri altında yağ birikimi meydana gelebilmektedir. Günümüzde kadınları sıklıkla başvurduğu cerrahi plasti operasyonlarından bir tanesi de karın bölgesinde oluşan sarkmaların ve çatlakların giderilmesi adına yapılan karın germe ameliyatı olmaktadır.
Bir diğer ifade ile, karın bölgesinde oluşan deri sarkması, deri fazlalığı ve yağ birikimi günümüzün yeni nesil metotları kullanılarak yapılan karın germe ameliyatı ile ortadan kalkmaktadır. Kadın ve erkek ayrımı olmaksızın her insanın karın bölgesinde sarkma gözlemlenebilirken özellikle kadınlarda doğum sonrası cilt dokusunun kendini toparlayamaması sonucunda karın bölgesindeki deformasyon daha yoğun bir şekilde oluşmaktadır.
Gebelik, doğum sonrası ve yaşa bağlı olarak meydana gelen bu sarkmalar, karın germe ameliyatı ile ortadan kolayca kalmaktadır. Ayrıca göbek deliğinin altında kalan bölgede ciltteki sarkma deformasyonuna bağlı olarak oluşan çatlaklar da karın germe ameliyatı ile ortadan kalkmaktadır. Karın germe ameliyatı günümüzün en sık başvurulan estetik operasyonu olmakla birlikte kişinin günlük yaşam kalitesini oldukça olumlu yönde de etkilemektedir.
Tıp terminolojisinde abdominoplasti olarak geçen karın germe ameliyatı, kişinin karın bölgesindeki fazla deri ve yağ dokunun alınması ile karnın düz bir hale gelmesini sağlayan bir cerrahi plasti operasyonudur. Özellikle kadınlarda hamilelik ve doğum sonrasında karın bölgesindeki cilt dokusu tekrar eski haline dönmekte zorlanmaktadır. Bunun sonucunda ise karın bölgesinde sarkma ve çatlak gibi çeşitli deformasyonlar oluşmaktadır.
Karın bölgesindeki sarkmalar kadınlarda sadece gebelik ve doğum ile oluşmamaktadır. Yaşa bağlı olarak ve kişinin ideal kilosundan fazla kiloda olması ya da sürekli kilo alıp verme ile de oluşabilmektedir. Nedeni ne olursa olsun bu deformasyon aynı zamanda kişinin psikolojisinin olumsuz yönde etkilemekte ve aynaya baktığındaki görüntüsünden hoşlanmamasına neden olmaktadır. Oluşan bir görüntün çoğu kadınlarda spor, egzersiz ve diyet ile yok edilebilirken daha ileri düzeyde sarkma ve çatlak meydana gelen kişilerde doğal tedavi yöntemleri etkisiz kalmaktadır.
Karın bölgesinde ileri düzeyde çatlak ve sarkma deformasyonları ortaya çıkan kişilerde ise karın germe ameliyatı oldukça etkili ve olumlu yönde sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Karın germe ameliyatı ile karın bölgesindeki gevşeme sonucunda sarkmış olan karın derisi toplanır ve bu bölgede oluşan fazla yağ dokusu da vücuttan çıkarılarak alınır. Ameliyat sonrasında ise hastanın karın bölgesi düz bir hale getirilir.
Karın germe ameliyatına başvurmak isteyen hastalar ilk önce uzman cerrahi plasti hekimlerini ziyaret etmek zorundadır. Yapılacak olan ön görüşmede ne kadar derecede bir germe işleminin olacağı, cerrahi operasyon sırasında uygulanacak olan teknik, cilt yapısı ve dokusu gibi ana detaylar belirlenmektedir. Bu detaylar belirlenirken ultrason ve radyoloji görüntüleme sistemlerine başvurulur. Ayrıca hasta karın germe ameliyatı hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirilmekte ve oluşabilecek komplikasyonlar için de uyarılmaktadır.
Karın germe operasyonu genellikle sezaryen doğum yapan kadınlarda uygulanan teknikler ile gerçekleştirilmektedir. Sezaryen izi olarak adlandırılan bölgeden kalça kemiklerine kadar açılan karın içinden sarkık ve çatlamış deri alınmaktadır. Daha sonrasında ise göbek deliğinin yukarısında kalan deri aşağı doğru gerdirilmektedir. Göbek deliği de karın bölgesine orantılı olması için yeniden şekillendirilmektedir. Bu bölgedeki fazla yağ dokusu da liposuction adı verilen yöntem ile alınarak vücuttan çıkartılmaktadır. En son olarak da karın duvarı zarları üstüne atılan toparlayıcı dikişler ile kesi açılan bölge kapatılmaktadır.
Karın germe ameliyatı süresi her hastada farklılık göstermektedir. Bu süreyi belirleyen etkenler hastadaki sarkma derecesi ile bağlantılı olmaktadır. İleri düzeyde sarkma ve çatlak sorunu yaşayan hastalarda total abdominoplasti uygulanmakta olup ameliyatın süresi yaklaşık 4 saati bulmaktadır. Mini abdominoplasti uygulanan hastalarda ise yaklaşık olarak 2 saatte cerrahi operasyon sonlanmaktadır. Karın germe ameliyatı da birçok cerrahi plasti operasyonu gibi hastane ortamında ve özellikle genel anestezi eşliğinde yapılan bir işlem olmaktadır.
Karın germe ameliyatı kişideki birikmiş fazla yağ dokusuna, sarkma ve çatlakların derecesine bağlı olarak uygulanmaktadır. Günümüzde birçok hasta spor ve diyet yöntemi ile karın bölgesinde oluşan bu defarmasyonlardan kolaylıkla kurtulabilmektedir. Öte yandan belirtilen faktörlerin ileri seviyede olması hastanın spor ve diyetle karın bölgesinde oluşan deformasyonlardan kurtulamayacağına işaret edebilmektedir.
Karın germe ameliyatının uygulanması sadece kişide oluşmuş deformasyona bağlı olmamaktadır. Bu operasyon için hastanın vücut gelişimini de tamamlaması gerekmektedir. Ayrıca şeker ve diyabet gibi kan cerrahi operasyon sırasında kan pıhtılaşmasına engel olacak hastalıklar da karın germe ameliyatı önünde bir engel teşkil etmektedir. Bu yüzden karın germe ameliyatı öncesinde hastanın doktoru ile yapacağı ön görüşme sırasında kronik rahatsızlıkları ve kan sulandırıcı içeren ilaçların kullanılması hakkında detaylı bilgi vermesi gerekmektedir.
Karın germe ameliyatına başvurmak isteyen hastaların ameliyat sonrasında tekrar gebe kalmayı isteyip istemediklerine de karar vermeleri gerekmektedir. Bu cerrahi plasti operasyonu hastanın gebe kalmasına ve doğum yapmasına engel teşkil etmemektedir. Öte yandan karın germe ameliyatı sonrasında gebe kalmak isteyen anne adaylarının en az 1 yıl boyunca beklemeleri gerekmektedir. Ayrıca tekrar gebe kalınması durumunda hastada yeniden bir sarkma ve çatlak oluşumu da meydana gelebilmektedir.
Karın germe ameliyatı sonrasında oluşabilecek bir komplikasyona erken müdahale edilmesi için hasta, yaklaşık olarak 2 gün hastanede doktor gözetimi altında kalmak zorundadır. Daha sonrasında taburcu edilen hastaların doktorlarının verdiği tavsiyeleri dikkatlice dinlemeleri ve verilen reçetedeki ilaçları eksiksiz bir şekilde kullanmaları gerekmektedir.
İyileşme sürecinde hastanın dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi cerrahi işlem yapılan bölgenin sabitlenmesini sağlayacak özel bir korse giyilmesi olmaktadır. Yaklaşık 1 ay boyunca takılan bu korse ile hastada istenilen düzlüğün ulaşılması artmakta ve karın germe ameliyatının başarısı artmaktadır.
Ameliyat sonrası karın bölgesinde ve kesi açılan yaralarda ağrı olması durumunda doktorunuz tarafından önerilen ağrı kesici içerikli ilaçlar kullanılabilmektedir. Ameliyat sonrasında duş almak için yaklaşık olarak 3 gün beklenmelidir. Dikişlerin kendini toparlamadan su ile temas etmesi kesi açılan yerde enfeksiyona, iltihaplanmaya ve kanamaya neden olabilmektedir.
Yaklaşık olarak 10 gün sonra normal günlük yaşamına dönebilen hastaların bu süre boyunca dikişlerini zorlayacak ağır ve yoğun aktivitelerden uzak durması gerekmektedir. Ayrıca çok şiddetli hapşırma, öksürme ve ıkınma da dikişlere zarar veren etkenler arasında yer almakta olup hastanın bunlardan kaçınması gerekmektedir.
Hastanın iyileşme sürecini etkileyen bir diğer faktör ise cerrahi operasyonun hangi teknik ile yapıldığı olmaktadır. Mini abdominoplasti operasyonlarında hasta daha erken bir zamanda iyileşme sürecini tamamlayarak günlük yaşamına geri dönebilmektedir. Total abdominoplasti uygulanan hastalar da ise iyileşme süreci daha uzun sürmektedir.