Kepçe kulak görünümü günümüzde birçok kadının kendisini beğenmemesine ve dolayısıyla özgüven sorunu yaşamasına neden olan durumlardan bir tanesi olmaktadır. Plastik cerrahi dalının bir alt branşı olan kulak estetiği ameliyatı da kulak yapısından meydana gelen deformasyonları ortadan kaldırmak amacı ile gerçekleştirilmektedir.
Kişinin kulak bölgesinde meydana gelen deformasyon çoğu zaman genetik faktörlere bağlı olmaktadır. Öte yandan genetik faktörler sadece kulak yapısını bozan detaylar değildir. Doğum sırasında kalan hasarlar ya da daha ileriki yaşlarda ortaya çıkan deformasyonlar kulak yapısını bulabilmektedir.
Kulak kepçesinin yeniden şekillendirilmesi amacını taşıyan kulak estetiği işleminin tıbbi terminolojideki adı otoplasti olmaktadır. Otoplasti ile kulak kepçesinde kişiyi hem psikoloji açıda hem de fiziksel açıdan rahatsız eden yapısal bozukluklar kolayca giderilmektedir.
Kulak estetiği özellikle kişinin kepçe kısmında genetik, doğumsal veya daha sonrasında meydana gelen deformasyonlar sonucunda oluşan yapısal bozuklukları gidermek amacı taşıyan bir plastik cerrahi operasyonudur.
Kulak estetiği sadece kişinin kepçe kulak olması durumunda başvurabileceği bir estetik operasyonu değildir. Kulak yapısındaki buruşukluk, kulak memesinin sarkmış olması veya anormal boyutlarda olması durumunda da kişi kulak estetiği operasyonlarına başvurabilmektedir.
Öte yandan günümüzde en çok kepçe kulak sorununun giderilmesi için kulak estetiği operasyonlarına başvurulmaktadır. Kişi yaklaşık olarak 5 ile 6 yaşından sonra kulak gelişimini tamamlamış olmaktadır. Kepçe kulak sorunu yaşayan hastalarda kulak boyutu normal düzeyden büyük olmakta ve öne çıkık bir görünüm sergilemektedir. Bu yüzden hastalar 5 yaşından itibaren otoplasti ile kepçe kulak görünümünde kurtulabilmektedir.
Birçok plastik cerrahi operasyonunun aksine kulak estetiği işlemini içeren kepçe kulak ameliyatı, yaş sınırına bağlı olarak herkese yapılabilmektedir. Bir diğer ifade ile, kepçe kulak ameliyatı için hastanın vücut gelişimin tamamlamış olması ya da 18 yaşından büyük olması zorunluluğu yoktur.
Öte yandan kulak estetiği operasyonu için ideal yaş sınırı 5 yaştır. 5 yaşından büyük herkes için kepçe kulak ameliyatı kulaktaki yapısal bozuklukları giderilmek için uygulanabilmektedir. Ayrıca erken yaşta bu plastik cerrahi operasyonuna başvurmak daha ileriki yaşlarda kişinin sosyal yaşamında olumsuz durumlara maruz kalmaması için tercih edilmesi gereklidir.
Kulak estetiği ameliyatı birçok plastik cerrahi operasyonları gibi genel veya lokal anestezi altında ve ameliyathane ortamında yapılmaktadır. Kulak estetiği ameliyatı kulak kepçesindeki fazla derinin alınması ile gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda cerrahi operasyon sırasında kulağa yüz anatomisine uygun olarak yeni bir şekilde verilmektedir.
Bir diğer ifade ile, kulak estetiği ameliyatı sırasında kulak kepçesinde deri alınır, kulak kıvrımı oluşturulur, kıkırdak törpülenir ve dikiş atılarak işlem sonlandırılır. Tüm bu işlemler kulak arkasından açılan küçük bir kesi içinden yapılmaktadır. İşlemlerin tamamlanmasından sonra kesi dikiş ile kapatılmakta olup operasyon sonlanmaktadır.
Kepçe kulak ameliyatı ya da bir diğer adı olan otoplasti ile kulak ve kafa arasındaki mesafe kısaltılır ya da kulak kıvrımları yeniden şekillendirilir. Kepçe kulak ameliyatı da tıpkı diğer kulak estetiği operasyonları gibi hastanın vücut yapısına uygun olarak yapılmaktadır. Yani tüm kulak estetiği operasyonlarında ana kaygı hastanın doğal bir kulak görünümüne kazanması olmaktadır.
Küçük kulağın eksik olması durumunda ise hastaya mikrotia ameliyatı uygulanmaktadır. Mikrotia ameliyatı üç aşamalı bir kulak estetiği operasyonu olmaktadır. Birinci ameliyatta kaburgadan alınan kıkırdak dokusu kulağın tempra bölgesinin altına yerleştirilir. İkinci ameliyatta kulak memesini duruşu ve boyutu ayarlanır. Üçüncü ameliyatta ise kulak kıkırdağına şekil verilir.
Mikrotia ağırlıklı olarak embriyo sürecinde yaşanan bir takım travmalar ile kulağın belirli bir kısmının hiç gelişememesi ya da yetersiz gelişmesi ile ortaya çıkmaktadır. 5 yaşının doldurmuş herkes için mikrotia ameliyatı kolaylıkla uygulanabilmektedir.
Günümüzde saç şeklinden aynadaki görüntünün beğenilmesine kadar kişinin günlük yaşamındaki birçok aktivitesini etkileyen kulaklar, yapısal bozukluklar oluşması durumunda kulak estetiği operasyonları ile kolayca giderilmektedir.
Kulak estetiği ameliyatından sonra hastanın dikkat etmesi gereken en önemli unsur yaklaşık olarak 3 hafta boyunca saç bandı kullanması olmaktadır. Saç bandı kullanımı ile kulak estetiği ameliyatının başarılı sonuçlar vermesi kolaylaştırılmaktadır.
Ameliyat sonrasında hastanın kulağında oluşan uyuşukluk hissi yaklaşık olarak 2 hafta boyunca devam etmektedir. Bu süreç boyunca hastanın fön makinesi ile saçını kurulamaması gerekmekte olup dikiş bölgesini fazla ısıdan koruması gerekmektedir.
Kulak estetiği ameliyatı yaptıran hastaların günlük yaşamına dönmesi için en az 1 gün beklemesi gerekmektedir. 1 günün sonunda saç bandı kullanarak hastalar günlük yaşamına geri dönebilmektedir. Daha yoğun ve ağır işlerde çalışan hastaların ise yaklaşık olarak 5 gün boyunca evde istirahat etmeleri gerekmektedir.
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi kulak estetiği ameliyatlarının da bir takım riskleri ve ameliyat sonrasında hastada komplikasyon oluşma ihtimali bulunmaktadır. Bu risklerin ve komplikasyonların başında ise dikiş izinin kalması yer almaktadır. İyileşme sürecini tamamlayan bu hastalarda dikiş izi giderek küçülmekte olsa da kesi açılan bölgenin belli olması kalıcı bir durumdur.
Kulak estetiği ameliyatlarından sonra oluşabilecek bir diğer risk ise kanama olmaktadır. Sonuç olarak genel veya lokal anestezi eşliğinde yapılan bir ameliyat olduğu için operasyon sonrasında kesinin dikildiği bölgede kanama olabilmektedir. Ameliyat sonrası kanamanın ortaya çıkması kulak içerisinde kan toplanmasına neden olmaktadır. Toplanan kanın boşaltılması ile kanama durdurulmaktadır.
Ayrıca oluşabilecek bir cerrahi enfeksiyon ile de kulak estetiği ameliyatları olumsuz sonuçlar verebilmektedir. Genellikle kıkırdak bölgesinin iltihaplanması ile oluşan enfeksiyon durumunda kulak yapısı tekrar bozulabilmekte olup hastaya tekrar cerrahi müdahaleler söz konusu olmaktadır.
Kulak estetiği ameliyatlarında uzman hekimlerin ana kaygısı kulaklarda doğal bir görünüm yakalamak olmaktadır. Öte yandan kulaklardan doğal görünüm yakalarken simetrik bir oran oluşturmak oldukça zordur. Bir diğer ifade ile kulak estetiği operasyonlarından sonra kişinin kulağında asimetrik bir görünüm olabilmektedir.
Kulak estetiği ameliyatının bir diğer riski ise kesi açılan yere atılan dikişlerde sivilce çıkmasıdır. Hastada böyle bir durumun gözlemlenmesi durumunda dikişler derhal alınmalıdır. Aksi takdirde kıkırdak dokusunun iltihaplanması söz konusu olabilmekte ve dolayısıyla kulak şeklinin bozulmasına yol açabilmektedir.