Bir insanın en çok göze çarpan yüz bölgesi olmaktadır. Her insan yeni tanıştığı bir diğer kişinin ilk önce yüzüne bakmaktadır. Bu yüzden kişinin yüz bölgesinde oluşan deformasyonlar direkt olarak göze çarpan noktalar olmaktadır. Bu durumda kişinin özgüvenini ve psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir.
Yüzde en çok belli olan nokta ise burundur. Burun boyutunun yüz anatomisine uygun olmayacak şekilde büyük olması veya burun kemiğini kırılma gibi çeşitli deformasyonlara ya da genetik faktörlere bağlı olarak kemerli ve çıkık olması da kişinin aynalara küsmesine neden olmaktadır.
Günümüzde yeni nesil teknolojik metotlar sayesinde burun estetiği operasyonları ile burun bölgesindeki bu deformasyonlar kolayca giderilmektedir. Ayrıca burun estetiği operasyonları cerrahi yöntemler ile sağlanabildiği kadar dolgu gibi ameliyat gerektirmeyen işlemler ile de yapılabilmektedir.
Tıp literatüründeki adı rinoplasti olan burun estetiği operasyonlar kişinin estetik bir burun görünümüne kavuşmasını sağlamaktadır. Öte yandan burun estetiği işlemleri sadece estetik amaçlı yapılmaktadır. Burun kemiğinde meydana gelen deformasyonlar kişinin nefes almasını zorlaştırmaktadır. Bu yüzden rinoplasti operasyonları kişinin sağlığı açısından da tercih edilmektedir.
Burun estetiği kişinin burun kemiğinde ve burunda yer alan kıkırdak dokusunda yapılan plastik cerrahi operasyonları olmaktadır. Burun estetiği işlemlerinin ana amacı kişinin burun yapısındaki şekil bozuklukları ve anormal büyük burun hacminin giderilmesi olmaktadır.
Burunda meydana gelen bu deformasyonlar genetik faktörlere bağlı olmak ile birlikte daha sonrasında kırılma ve çıkma gibi çeşitli travmalar ile de oluşabilmektedir. Bu durum kişinin aynadaki görüntüsünden hoşnut olmamasına ve dolayısıyla sosyal ortamında diğer insanlar ile olan iletişiminin kötü olmasına neden olmaktadır.
Bir diğer ifade ile burun estetiği operasyonlarındaki ana kaygı buruna estetik bir görünüm kazandırmaktır. Öte yandan estetik görünüm ile birlikte hastanın solunum yollarının daha aktif gelmesi de burun estetiğinin öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu yüzden hangi yöntem ile yapılırsa yapılsın burun estetiği işlemlerindeki temel kaygı kişinin solunum yolu ile bağlantılı olmaktadır.
Burun estetiği operasyonlarına başvurmak isteyen kişilerin öncelikli olarak doktorları ile bir ön görüşme yapması gerekmektedir. Bu ön görüşmede uzman doktorlar tarafından bir ön muayene yapılmaktadır. Ön muayenenin ana amacı ise kişinin burun dokusunun burun estetiği operasyonu için uygun olup olmadığının kontrolünün yapılmasıdır.
Hangi teknikle yapılmış olursa olsun burun estetiğinin olumlu sonuçlar vermesi ya da bir diğer ifade ile hastanın beklentilerini karşılayan bir burun şeklinin oluşması yaklaşık 6 ay ile 12 ay arasında değişen bir süreye denk gelmektedir. Bu süre içerisinde hastanın burnunda oluşan şişlik zamanla giderek azalan bir döngü ile yer almaktadır.
Burun estetiği operasyonları sadece burun kemiğine yapılan ve şekil bozukluklarına gidermeyi amaçlayan müdahalelerden oluşmamaktadır. Günümüzde birçok insan burun ucunun daha kalkık veya küçük olması adına da burun estetiği operasyonlarına başvurmaktadır.
Burun ucu estetiği işlemlerinde burnun kemik dokusundan ziyade burun ucundaki büyüklük, genişlik, asimetrik, düşüklük ve sivri yapı hedef alınmaktadır. Bir diğer ifade ile burun ucu estetiği operasyonlarında burunun kemik yapısına dokunulmamaktadır. Bu yüzden diğer burun estetiği operasyonlarına göre daha kolay gerçekleştirilen işlemler olmaktadır. Ayrıca iyileşme süreci de oldukça kısa sürede tamamlanmaktadır.
Burun estetiği hem estetik bir görünüm kazanmak için hem de solunum yollarında problem yaşayan hastalar için uygulanmaktadır. Bu yüzden burun gelişimin tamamlayan herkes gerek kişisel tercihlerden dolayı gerekse de sağlık problemlerinden dolayı burun estetiği operasyonlarına başvurabilmektedir.
Kadınlarda burun gelişimi 15 yaşında tamamlanmakta olup erkeklerde bu yaş sınırı 15’ten daha yukarıdadır. Nefes alıp verme ile ilgili bir solunum sorunun yaşanması durumunda hastaya daha erken yaşlarda da burun estetiği operasyonları uygulanmaktadır. Burun estetiğin yapılma nedenleri kısaca şu şekilde sıralanmaktadır:
Burun estetiği operasyonlarından önce hastanın öncelikli olarak doktorunu ziyaret etmesi gerekmektedir. Zira bazı detaylar hastanın burun estetiği için uygun bir aday olmadığını göstermektedir. Bu detaylar şu şekilde sıralanmaktadır:
Bu rahatsızlıklar haricinde hastanın doktoru ile yaptığı ön görüşme sırasında burun yapısının da kontrolü yapılmaktadır. Ayrıca hastanın burun estetiği operasyonundan önce kan sulandırıcı, aspirin ve sigara kullanımını da kesmesi gerekmektedir. Hiçbir sorun ile karşılaşılmayan hastalara kolaylıkla burun estetiği operasyonları uygulanmaktadır.
Burun estetiği operasyonları ameliyatlı ve ameliyatsız olarak iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Ameliyatlı operasyonlar genel anestezi eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Bu operasyon sırasında 2 farklı teknik kullanılmaktadır. Birinci teknikte burun delikleri arasından bir kesi açılır. Açık rinoplasti olarak adlandırılan bu teknik burun yapısında ileri düzeyde deformasyon olan hastalar için uygulanmaktadır.
İkinci burun estetiği ameliyatı ise kapalı rinoplasti olarak adlandırılmaktadır. İşlem yapılması için açılan kesi bu teknikte burun içinde gizli kalacak şekilde açılmaktadır. Açık rinoplasti tekniğinin aksine kapalı rinoplasti, burun yapısında daha az ve hafif şekil bozukluğu olan hastalar için tercih edilmektedir. Çünkü kapalı rinoplasti tekniğinde doktorun görüş alanı oldukça kısıtlıdır.
Burunda meydana gelen şekil bozukluklarının daha ileri derecede olmaması durumunda ise hastaya cerrahi müdahalelerde söz konusu olmamaktadır. Likit rinoplasti adı verilen ameliyatsız burun estetiği operasyonlarında burun köprüsüne dolgu yapılarak operasyon sonlandırılmaktadır.
Burun estetiği operasyonlarından sonra hasta genellik 6 saat sonra bulantı ve kusma durumunun olmaması durumunda yemek yemeye ve su içmeye başlayabilir. Ameliyat sonrası 1 gece hastanede doktor gözetiminde kalmak hastada oluşabilecek komplikasyonlara erken müdahale edilmesi adına tavsiye edilmektedir.
Burun estetiği operasyonlarından sonra hastaya tampon yerleştirilir. Yaklaşık olarak 10 gün boyunca hastada kalan bu tamponlar çıkarıldığında bir komplikasyon oluşmaması durumunda hasta rahatlıkla günlük yaşam aktivitelerine geri dönebilmektedir.
Ayrıca bu 10 günlük süreç boyunca hastanın burnunda ödem birikmesi ve dolayısıyla şişlik oluşumu gözlemlenmektedir. Operasyondan sonra tam iyileşme ise yaklaşık olarak 1 ay sonradır. Hastanın beklentilerini karşılayacak burun şekli ise 1 yıl sürmektedir.