Kişinin çok sık kilo alıp vermesi ya da ideal kilosunun üstünde olması, yaşlanma, cildin genetik faktörlerden etkilenmesi ve çok fazla güneş ışığına maruz kalmak zaman içerisinde kol bölgesinde sarkma ve çatlak gibi çeşitli deformasyonlara neden olmaktadır. Ayrıca kol bölgesinde yapılan cerrahi operasyonlar da bu tür deformasyonlara neden olabilmektedir. Bu durum kişinin kol estetiğinde bozulmalara neden olmak ile birlikte aynı zamanda aynadaki görüntüsünden hoşnutsuzluk duyma gibi psikolojik rahatsızlıklara da neden olmaktadır.
Günümüzde en sık başvurulan cerrahi plasti ameliyatı olan ve yeni nesil teknolojiye ait cerrahi operasyon teknikleri ile uygulanan kol germe adı ya da tıbbi terminoloji literatüründe brakioplasti, kol bölgesinde yaşanılan bu deformasyonlara oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Kol bölgesinden alınan sarkmış cilt dokusu ile hastanın kollarındaki görüntü daha estetik ve simetrik bir hale gelmektedir.
Gevşemiş, sarkmış ve hatta çatlak oluşmuş kol derisi kişinin kendisini beğenme duygusunu azaltmaktadır. Dolayısıyla kişinin özgüveninde büyük sorunlara neden olmaktadır. Özellikle kıyafet seçimini zorlaştıran sarkmış kol derisi, kişinin günlük yaşamındaki kalitesini kısıtlamakta ve dolayısıyla olumsuz etkilemektedir.
Brakioplasti operasyonu kişinin kol derisinde oluşmuş ve sarkmaya neden olan fazla deri ve yağ dokusunun alınması ile gerçekleştirilen bir plastik cerrahi operasyonu olmaktadır. Kol germe ameliyatındaki ana odak noktası sarkan bölgenin alınması ile birlikte kol derisinin altında gergin ve sıkı bir görünüm kazandırmak olmaktadır. Kol germe ameliyatı kişinin fiziksel sağlığı kadar psikolojik sağlığını da olumlu yönde etkileyen bir cerrahi operasyondur.
Kol germe ameliyatının uygulanması hastada oluşan sarkma derecesinin şiddetine bağlı olmaktadır. Çoğu kişilerde oluşan hafif sarkma durumlarında kol bölgesini sıkılaştıracak egzersiz ve spor aktiviteleri ile ameliyata gerek kalmadan kollarda bir sıkılaşma söz konusu olabilmektedir.
İleri düzeyde sarkmış ve çatlamış olan kol bölgelerinde ise spor, egzersiz ve hatta diyet gibi doğal tedavi yöntemleri etkili sonuçlar vermeyebilmektedir. Bu durumdaki hastalar için kol germe ameliyatı oldukça yüz güldüren sonuçlar vermektedir.
Kol germe ameliyatına başvurmak isteyen hastaların dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise vücut gelişiminin tamamlanmış olmasıdır. Her insan ortalama olarak 18 ile 20 yaş arasında kendi vücut gelişimini tamamlamaktadır. Bu yüzden kol germe ameliyatı tıkı diğer plastik cerrahi operasyonları gibi genelde 20 yaş ve üzeri hastalara uygulanan bir işlem olmaktadır.
Kol germe ameliyatına başvurmak isteyen hastaların doktorları ile yapacağı ön görüşme oldukça önem teşkil etmektedir. bu ön görüşme sırasında uzman hekimin hastaya yapacağı ön muayenede kol bölgesinde ne kadar derecede bir deri alınımı planlanacağı, derinin yapısı ve hangi tekniğin uygulanacağı belirlenmektedir.
Ayrıca kol germe ameliyatı da tıpkı cerrahi operasyonların tümünde olduğu gibi bir takım risk ve komplikasyon oluşma ihtimalini barındırmaktadır. Bu risklerin başında cerrahi enfeksiyon adı verilen dikiş yerlerinde iltihaplanma ve kanama durumları gelmektedir. Bu yüzden hastanın doktoru ile yapacağı ön görüşmede bu riskler hakkında detaylı bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.
Öte yandan hastanın şeker, diyabet, hipertansiyon ve nörolojik rahatsızlıklar gibi kronik bir rahatsızlığının olması durumunda doktorunu bilgilendirmesi gerekmektedir. Bu rahatsızlıklar ameliyat sırasında kan pıhtılaşmasının önünde büyük bir engel teşkil etmekte ve hastanın hayati tehlike geçirmesine neden olmaktadır. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçların kullanımı da ameliyat öncesinde bırakılmaldır.
Brakioplasti operasyonu öncesinde hastanın bilmesi gereken bir diğer detay ise sigara ve alkol kullanımıdır. Sigara ve alkol kullanan hastaların cerrahi operasyon gününden en geç 1 hafta önce sigara ve alkol kullanımını bırakmaları gerekmektedir. Aksi takdirde ameliyat sırasında bir komplikasyon oluşumu ile karşılaşılabilmektedir.
Kol germe ameliyatı hastane ortamında ve genel veya lokal anestezi eşliğinde gerçekleştirilen bir plastik cerrahi operasyonu olmaktadır. Doktorların hastaları ile yapılan ön görüşmelerinde ne kadarlık bir toparlama yapılacağı belirlendikten sonra ameliyat sırasında hangi teknik ile kesi açılacağı karar verilir.
Hafif sarkma sorunu yaşayan hastalarda ağırlıklı olarak kol altından açılan kesi ile fazla deri ve yağ dokusu alınarak kalan deride bir germe işlemi uygulanmaktadır. Sarkmanın dirseğe kadar uzanması durumunda ise dirsek içinden yapılan kesiler ile yine fazla deri dokusu ve yağ tabakası alınarak kola şekil verilir.
Yaklaşık olarak 2 saat süren kol germe operasyonunda hangi teknik kullanılırsa kullanılsın kol bölgesinde enine ve boyuna doğru kesiler açılmaktadır. Her iki taraftanda fazla deri alınır ve kol bölgesindeki kalan deriye sıkılaştırma işlemi uygulanmaktadır.
Brakioplasti operasyonu sonrasında hastada kanama ve sıvı birikimi gibi çeşitli komplikasyonların oluşmasını engellemek için dren tedavisine başvurulur. İyileşme sürecinde hastanın ameliyat yapılan bölgeyi havada tutmasına özen göstermesi gerekmektedir. Ayrıca ameliyatın başarılı sonuçlar vermesi için yaklaşık olarak 3 hafta boyunca özel olarak tasarlanmış bir kol korsesi giymesi gerekmektedir.
Kol germe ameliyatı diğer plastik cerrahi operasyon işlemlerine kıyasla oldukça kısa bir iyileşme sürecine sahip estetik ameliyatı olmaktadır. Fakat hastanın birkaç hafta boyunca yoğun ve ağır egzersizlerden ya da iş yaşamından uzak durması gerekmektedir. Aksi takdirde dikişlerde bir deformasyon oluşabilmektedir.
Tıpkı ameliyat öncesinde olduğu gibi iyileşme dönemini en az hasar ile bitirmek isteyen hastaların ameliyat sonrasında da bir süre daha sigara ve alkol kullanımından uzak durması gerekmektedir. Sigara ve alkol kullanımı dikişlerde kanamaya, kan pıhtılaşmasınını sağlanamamasına ve enfeksiyona neden olmakta olup ameliyatın olumlu sonuç vermesinin önünde bir engel teşkil etmektedir.
Ameliyat sırasında kesi açılan bölgeler estetik dikiş ile kapatılmakta olup vücut tarafından emilir. Bir diğer ifade ile, hastanın ameliyat sonrasında dikişlerini aldırmasına gerek yoktur. Fakat bu hastanın spor aktivitelerine dönebileceği anlamına gelmemektedir. Tekrar spor yapmak için hastanın yaklaşık olarak 2 ay beklenmesi gerekmektedir.
Hasta kol germe ameliyatından 2 gün sonra duş alabilir ve yaklaşık 1 hafta sonra da günlük yaşam aktivitelerine geri dönebilir. Fakat dikişlerin ve kolun kendini toparlaması yaklaşık olarak 1 ile 2 ay arasında değişen bir süreye denk gelmektedir. Bu süre boyunca da hasta muhakkak kol korsesini kullanmalıdır.