Geçici dolgu: Adından da anlaşılacağı üzere toplamda 12 aya kadar kalıcı olan ve de ağırlıklı olarak Hyaluronik Asit uygulanan birçok insanın en çok tercih ettiği dudak dolgusu yöntemidir. En sağlıklı olan yöntemdir.
Kalıcı dolgu: Çok sağlıklı olmayan ve bir kere yapıldıktan sonra sürekli olarak dudaklarda kalan dolgu yöntemidir. Ameliyat ile yapılan bir yöntemdir. Kullanılan malzeme ise dermofat greft ismi ile bilinen yağ dokusu ve yağ enfeksiyonlarıdır. Uzmanlar çok fazla tavsiye etmemektedir.
Kalıcı dudak implantı (permalip): Son olarak da dolgu çeşitleri içinde karşımıza kalıcı dudak implantı permalip gelir. İşlem adından da anlaşılacağı gibi permalip isimli kalıcı dudak silikonu ile yapılır. Permalip dudakta herhangi bir sorun yaşatmayan bozulmayan, yırtılmayan, yumuşacık dudak yapısına uygun olan bir malzemedir. FDA tarafından dudak implantında onayının alınmış olduğunun da altını çizmek gerekir.
Her üç uygulamanın da dudak dolgusu uygulamaları farklılık gösterdiği gibi başlı başına uzmanlık gerektirmektedir.
Dudak Dolgusu Ne Amaçla Yapılır?
Dudak dolgusu uygulamaları; mevcut dudak yapısını şekillendirmek (dudak çizgisini belirlemek) ve zaman içinde dudağın kaybettiği volümü dudak yapısına geri kazandırmak için uygulanan bir estetik dermatoloji tedavisidir. Tedavi için tercih edilen dolgular genellikle hyaluronik asitli dolgu maddeleridir.
Çekici Dudaklar Nasıl Olur?
Çekici bir görünüme sahip olmak için gereken estetik uygulamalar kişiden kişiye değişmektedir. Dudakların daha çekici olması için hastanın yüz şekline uygun ve bütünsel bir yaklaşım ile işlem öncesi doğru değerlendirilmesi gerekir. Dudak görünümünün daha dikkat çekici ve hoş görünmesi için üst dudağın 1-2 cm dışarda olması ve dudak çizgisinin belirgin olması istenir. Üst dudak bölgesinde ki hacim alt dudak dan biraz daha az olmalıdır.
Hangi Durumlarda Dudak Dolgusu Uygulanır?
- İnce dudakları sahip olanlarda dudaklara hacim kazandırmak için uygulanabilir.
- Dudak çerçevesi olmayan hastalarda dudak sınırlarına dolgu uygulaması yapılabilir ve hastaya dudak çizgisi kazandırılabilir.
- Dudak bölgesinde bulunan asimetrilerin giderilmesi için dolgu tedavisi uygulanabilir.
Dudak Dolgusu Kimlere Yapılır?
Dudak dolgusu uygulamasının belirli bir yaş sınırlaması yoktur. Fakat her estetik uygulamada olduğu gibi tüm danışanların 18 yaşını beklemeleri önerilir. Dudak estetiği dudak çizgisinin belirsizliğinden rahatsız olan, hacim ve asimetri sorunu yaşayan tüm hastalar için uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
Dudak Dolgusu Avantajları Nelerdir?
Dudak estetiğinde dolgu tedavisini seçmenin başlıca avantajları;
- Dolgu tedavisi sırasında enjekte edilecek dolgu miktarı kontrol edilebilir. Bu sayede dudakların ihtiyaç duyduğu hacim doğru belirlenebilir, doğal bir görünüm elde edilebilir.
- Alerjik reaksiyonlar ile karşılaşılmaz. Kullanılan dolgu maddelerinin güvenirliğine göre (FDA ve Sağlık Bakanlığı onaylı dolgu maddeleri)
- Hızlı ve konforlu bir tedavi uygulamasıdır.
- Dolgu uygulamaları dudaklara hacim kazandırırken aynı zamanda dudakları şekillendirebilir.
- Birden fazla yapılan dolgu uygulamalrı sayesinde dudak bölgesine kazandırılan hacim kalıcı hale gelebilir.
Dolgu Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüm dolgu uygulamalarında olduğu gibi enjeksiyon durumundan sonra morarma riskinin olduğunu bilmeliyiz. Uygulamanın yapıldığı andan itibaren ilk 24 saat boyunca havuz, hamam veya peeling den uzak durmamız gerekir. Enjeksiyon bölgeleri 24 saat içinde iyileşir. 24 saati tamamladıktan sonra tüm aktivitelerimizi yerine getirmeye başlayabiliriz.
Dolgu uygulamasının yapılacağı günden 3 gün öncesinde alkol ve kan sulandırıcı ilaçların kullanılması bırakılmalıdır. Morarma riskini en aza indirebilmek için yüksek oranda şeker ve kafein tüketimi azaltılmalıdır.
Dudak Dolgusu sonrası dikkat edilecekler nelerdir?
Dolgu işleminden sonra dikkat etmeniz gerekenler:
- Dudakların aşırı hareket ettirilmemesi gerekir.
- En az 24 saat boyunca dudaklarınıza ruj, dudak kremi veya başka bir ürün sürmeyin.
- İltihabı, ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için 10 dakikaya kadar bir buz paketi uygulayın.
- Öpüşmek ve pipet ile bir şeyler içmekten yani dudağınızı büzüşmesinden kaçının.
- Dişlerinizi fırçalarken dikkatli olun.
- Bolca su iç.
- En az 24 saat egzersiz yapmaktan kaçının.
Dudak Dolgusu Kalıcı mı?
Dudak dolgusu uygulamalarının ortalama kalıcılık süresi 12-18 ay arasında değişmektedir. Dolgunun kalıcılığı uygulanan bölgeye,hastanın hormonal yapısına ve kullanılan dolgu maddelerinin çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Tekrarlanan dudak dolgusu uygulamaları ile kalıcı sonuçlar elde edilebilir.
Dudak Dolgusunun Etkisi Ne Zaman Görülür?
Dolgu uygulamaları, dolgu enjeksiyonunun yapıldığı andan itibaren etkisini göstermeye başlar. Tam olarak dolgu etkisinin gözlemlenmesi enjeksiyon bölgelerinde oluşan ödemin geçmesi ilebirlikte 10 günlük bir süreç gerektirir.
Dudak Dolgusu Ömrü Ne Kadar Sürer?
Dudak dolgusunun kalıcılığı hastadan hastaya değişebilir. Tedaviyi alan hastanın hormonal yapısı, uygulamanın yapıldığı bölge ve kullanılan dolgu maddesine göre dolgunun kalıcılığı değişmektedir. Hyalüronik asit içerikli dolgular genellikle 12-18 ay arasında vücuttan atılır. Aralıklı tekrarlanan uygulamalar ile dudak hacminizi koruyabilirsiniz.